Landelijke opening Open Monumentendag op het ENKA-terrein

Het startschot voor de landelijke Open Monumentendag 2022 wordt dit jaar gegeven in Ede, op donderdag 8 september. In het weekend van 10 en 11 september openen landelijk duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek.

De organiserende partij Nederland Monumentenland zegt over de opening: ‘de keuze voor Ede als openingsgemeente lag voor de organisatie van de Open Monumentendag voor de hand. Ede heeft maar liefst 350 gemeentelijke monumenten en 224 Rijksmonumenten en is druk bezig met het op duurzame wijze herbestemmen van deze gebouwen. De gemeente past daarmee goed bij het landelijke thema van deze 36e editie van de Open Monumentendag 2022: Duurzaamheid, met bijpassende slogan: ‘Duurzaam duurt het langst’.’ Een sprekend voorbeeld is het ENKA-terrein. De Westhal (De Fietser) op dit terrein is nu het grootste energieleverende rijksmonument (9000 vierkante meter) van Nederland. Het gebouw wekt energie op met zonnepanelen op het dak voor eigen gebruik en levert terug aan het stroomnet voor circa vijftig huishoudens.

Daarnaast heeft het voormalige Kantinegebouw het BENG-predikaat (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) behaald.

In de middag worden er verschillende rondleidingen georganiseerd. Houd deze pagina in de gaten voor de aanmeldprocedure.

Datum

08 sep 2022
Verlopen!

Tijd

08:00 - 18:00

Locatie

De Fietser
Akulaan 2, 6717XN Ede
Categorie